Tuesday, February 07, 2006

Muodollinen logiikka

"There is no sin except stupidity." -Oscar Wilde

Luin Säkylässä ollessani iltapäivälehtiä ja valistuin paitsi jonkun kauppiaan brasilialaisesta tyttöystävästä, myös tanskalaisesta pilakuvaprojektista. Heh...

Minulta on taas lennähtänyt jotakin ohi. Mikä on vialla, kun tuhansien vuosien uskonsotien jälkeen evoluutio ei ole poistanut ihmisen perimästä järjestäytynyttä uskontoa? Luulisi, että ihmiskunta olisi jo tähän mennessä itsekin tajunnut, ettei tämä ollut onnistunut kokeilu. Voitaisiin jo keksiä jotain uutta.

Ongelmahan sinänsä ei ole uskonnoissa, vaan keskinkertaisessa logiikassa. Sen verran tervettä järkeä pitäisi kaikille olla suotu, että ymmärtäisi suhteellisuutta. Että jos minä puhun nenäliinoista ja vierustoverini kis-kis-karkeista, emme ole samassa diskursiossa. Another man's ceiling is another man's floor.

Toisaalta ovat tanskalaisetkin pöhköjä. Sananvapaus on ihan kiva asia, propaganda ja tahallinen kiusanteko asia erikseen. Ei pidä näyttää kieltä jos aavistaa, että vastapuoli huitaisee heti veitsellä, sylkee päällesi ja polttaa kotisi.

En tajua, miksi aina on pakko rähistä niin kamalasti. Tyhmyyttä ja huonoa käytöstä.

Alan ajaa muodollisen logiikan universaaleja pakko-opintoja.

No comments: